Šta su kvote?

Mnoge početnike u online klađenju interesuje šta su kvote i kako se računaju. U ovom tekstu ćemo probati da što bolje objasnimo pojam kvota. Kvote su numerički izrazi koji se koriste u sportskom klađenju i klađenju na opklade kako bi se odredile verovatnoće ishoda sportskih događaja ili događaja na koje se klađenje odnosi. Ove kvote pomažu igračima da razumeju koliko novca mogu osvojiti na osnovu svog uloga ako se njihova opklada pokaže tačnom.

Kvote odražavaju verovatnoće događaja prema mišljenju kladionice. Što je niža kvota, to je događaj verovatniji prema mišljenju kladionice. Igrači koriste kvote kako bi odlučili na koje događaje će se kladi i koliko će uložiti. Važno je napomenuti da različite kladionice mogu ponuditi različite kvote za isti događaj, pa je važno uporediti ih kako biste dobili najbolju vrednost za svoj ulog.

Postoje tri glavna tipa kvota:

1. Decimalne kvote

Decimalne kvote izražavaju potencijalni dobitak kao decimalni broj. Na primer, ako je kvota 2.00 i uložite 1000 dinara, osvojićete 2000 dinara ukoliko vaša opklada bude tačna. Ove kvote uključuju i povrat svojih ulaganja (ulog + dobitak). Ove kvote se često koriste u Evropi.

2. Američke kvote

Američke kvote koriste pozitivne (+) i negativne (-) vrednosti. Pozitivne vrednosti predstavljaju koliko možete osvojiti na osnovu uloga od 100 dolara. Na primer, kvota +200 znači da biste osvojili 200 dolara za svaki uloženi 100 dolara. Negativne vrednosti predstavljaju koliko morate uložiti da biste osvojili 100 dolara. Na primer, kvota -150 zahteva ulog od 150 dolara kako biste osvojili 100 dolara.

3. Frakcionalne kvote

Frakcionalne kvote su česte u Velikoj Britaniji i Irskoj. Ove kvote se izražavaju u obliku razlomaka, na primer, 2/1. Frakcionalne kvote predstavljaju omjer potencijalnog dobitka i uloga. Na primer, kod kvote 2/1, osvojili biste 2 jedinice za svaku uloženu jedinicu, uključujući povrat svog uloga.

Kako se računaju kvote?

Kvote se računaju na osnovu procene kladionice ili sportskog knjigovođe o verovatnoći različitih ishoda sportskog događaja. Postoji nekoliko faktora koji utiču na način na koji se kvote određuju:

  1. Analiza i statistika: Kladionice koriste analizu prethodnih rezultata, statistiku i informacije o timovima ili igračima kako bi procenile verovatnoću različitih ishoda. Na primer, u sportskom klađenju, kvote za fudbalski meč zavise od performansi timova, povreda igrača, trenerskih odluka i mnogih drugih faktora.
  2. Tražnja i ponuda: Kvote se takođe formiraju na osnovu tražnje i ponude na tržištu klađenja. Ako veliki broj igrača postavi opklade na isti ishod, kladionica može prilagoditi kvote kako bi smanjila rizik i očuvala ravnotežu između opklada na različite ishode.
  3. Rizik i profitabilnost: Kladionice nastoje postaviti kvote tako da obezbede određeni procenat dobitka, poznat kao “overround” ili “vig.” To je njihov način da osiguraju da će ostvariti profit bez obzira na ishod događaja. Kvote se prilagođavaju kako bi se postigao taj cilj.

Postoji nekoliko različitih načina za prikazivanje kvota, kao što su decimalne, američke i frakcionalne kvote, a svaka od njih ima svoj način izračunavanja. Evo kako se kvote obično izračunavaju u nekoliko najčešće korišćenih formata:

  • Decimalne kvote: Formula za decimalne kvote je jednostavna. Kvota se izračunava kao recipročna vrednost verovatnoće ishoda. Na primer, ako je verovatnoća ishoda 40%, kvota će biti 1 / 0.40 = 2.50.
  • Američke kvote: Američke kvote koriste pozitivne (+) i negativne (-) vrednosti. Pozitivne vrednosti predstavljaju koliko biste osvojili na ulog od 100 dolara, dok negativne vrednosti predstavljaju koliko morate uložiti da biste osvojili 100 dolara. Na primer, kvota +200 znači da biste osvojili 200 dolara za svaki uloženi 100 dolara, dok kvota -150 znači da biste morali uložiti 150 dolara da biste osvojili 100 dolara.
  • Frakcionalne kvote: Frakcionalne kvote se izražavaju u obliku razlomka, na primer, 2/1. Ove kvote predstavljaju omjer između potencijalnog dobitka i uloga. Na primer, kod kvote 2/1, osvojili biste 2 jedinice za svaku uloženu jedinicu.

Kvote se neprestano prilagođavaju kako bi odražavale promene u proceni verovatnoće i kako bi održale ravnotežu između opklada. Igrači koji razumeju kako se kvote izračunavaju mogu bolje proceniti vrednost opklade i doneti informisanije odluke pri klađenju.

Koje Kvote Koriste Kladionice u Srbiji?

Kladionice u Srbiji – Mozzart, Maxbet, Efbet i Meridian obično koriste decimalne kvote kao standardni format za prikazivanje kvota. Decimalne kvote su popularne u većini evropskih zemalja, uključujući Srbiju, i često se smatraju najjednostavnijim za razumevanje, jer direktno prikazuju koliko će se osvojiti za svaki uloženi dinar.

Osim decimalnih kvota, neke kladionice u Srbiji takođe mogu pružiti informacije o američkim ili frakcionalnim kvotama, posebno za međunarodne sportske događaje. Međutim, standardni format za lokalne sportske događaje i sportsko klađenje u Srbiji obično su decimalne kvote.

Važno je napomenuti da se kvote mogu razlikovati između različitih kladionica i da se često prilagođavaju u zavisnosti od promena u verovatnoćama ishoda događaja i tražnji igrača. Kao takve, igrači često upoređuju kvote između različitih kladionica kako bi dobili najbolju vrednost za svoje opklade.